Najciekawsze smaki czekolad z całego świata


Czekolada - któż nie docenia jej fantastycznych walorów smakowych? Nie sposób zapomnieć również o tym, że posiada ona doskonałe właściwości zdrowotne: redukuje stres, poprawia pamięć, wpływa na lepsze samopoczucie, stosowana jest także jako skuteczny afrodyzjak.

Pierwsza tabliczka czekolady powstała już w 1849 roku. Dzisiejszy smak czekolady możemy zawdzięczać Francuzom. W 1679 roku bowiem, kucharz samego Ludwika XIV, stworzył dla niego pierwsze pralinki.

W produkcji czekolady prym wiodą obecnie takie państwa, jak: Szwajcaria, Belgia oraz Hiszpania.


Jakie są najciekawsze smaki czekolad na świecie?


O ile dawniej sięgaliśmy przede wszystkim po czekolady mleczne, gorzkie, czy posiadające słodkie nadzienie, o tyle dziś, coraz bardziej kuszą te, charakteryzujące się bardziej wyrafinowym smakiem. Na sklepowych półkach coraz częściej spotkać można czekolady z nadzieniem pistacjowym, jogurtowym, pomarańczowym, czy truflowym.

Niemalże każdy producent czekolady posiada w swojej ofercie klasyczne czekolady mleczne oraz gorzkie. Standardem stały się już te, posiadające owocowe nadzienie. Oprócz znanych i często wybieranych czekolad pomarańczowych, wiśniowych, czy truskawkowych, uwagę zwracają również te, nieco bardziej oryginalne: arbuzowe, śliwkowo-jabłkowe, czy malinowe.

Niezwykle ciekawe okazują się czekolady z dodatkiem pewnych, charakterystycznych ziół i przypraw. Można zatem kupić czekoladę słodko-ostrą, z dodatkiem chilli lub kolorowego pieprzu. Oryginalnym smakiem charakteryzuje się również czekolada słona z dodatkiem morskiej soli.

Na sklepowych półkach pojawiła się ostatnio czekolada herbaciana, jako alternatywa dla wersji kawowej. Do wyboru mamy zatem czekoladę z herbatą zieloną lub earl grey. Istnym zaskoczeniem może okazać sie również czekolada z dodatkiem koziego sera, wraz z rodzynkami, ananasem i migdałami.

Dla tych, którzy cenią sobie nietypowe smaki, doskonałym rozwiązaniem może okazać się ciemna czekolada z dodatkiem ostrego chilli. Uznawana jest za najlepszą czekoladę świata. Zawiera dużą ilość kakao oraz ostre papryczki chilli.

Podobne doznania smakowe zapewnia włoska czekolada z dodatkiem chilli oraz ananasa. Do białej czekolady dodano również szafran, takie połączenie składników to doskonała gratka dla wyrafinowanych gustów smakowych.


Czekoladę można wybierać także nie tylko pod względem gustów smakowych. Dostępne obecnie tabliczki spełniają jeszcze dodatkową rolę terapeutyczną.

Do produkcji takich czekolad wykorzystano specjalne ekstrakty roślinne charakteryzujące się terapeutycznymi właściwościami. Na rynku dostępne są między innymi ciemne czekolady z dodatkiem cytryny oraz papai. Wyróżnia je niesamowity smak egzotycznych owoców oraz cenne właściwości terapeutyczne.

Dużą popularnością cieszą się także białe czekolady z dodatkiem pistacji. Dla prawdziwych smakoszów kawowych, uznanie zdobędzie z pewnością biała czekolada z dodatkiem ziarenek kawy. Zawiera ona minimum 32,8% kakao. Charakteryzuje się klasycznym smakiem czekolady z dodatkiem aromatycznej kawy.

 

6 lipca 2018

Imię i Nazwisko 3

Opis autora #3